Η Ιστορία μας

Η αρχή, από τον Brian Maydew, έναν συχνό επισκέπτη και κοντινό φίλο


Όταν ο μεγάλος σεισμός χτύπησε το 1953, δεν κατέστρεψε μόνο τα περισσότερα χωριά, αλλά και τις επιχειρήσεις που βοηθούσαν να στηρίξουν τις κοινότητες. Πολλοί από τους νησιώτες φυγαδεύτηκαν προς άλλες χώρες όπου ξεκίνησαν καινούριες ζωές, αλλά κάποιοι παρέμειναν στην Κεφαλονιά για να ξαναχτίσουν τις δικές τους. Στο λιξούρι για παράδειγμα, λίγα πράγματα είχαν μείνει όρθια, αλλά, μόλις τα συντρλιμμια καθαρίστηκαν, οι ντόπιοι ξεκίνησαν να ξαναχτίζουν την πόλη. Για να το κάνουν αυτό κάποιος έπρεπε να προμηθεύσει τους τεχνίτες με εργαλεία και εξοπλισμό. Ένας άνθρωπος, ο Σπύρος Φαρακλός, άνοιξε την πρώτη του επιχείρηση πουλώντας καρφιά, βίδες και βασικά εργαλεία στα συνεργεία που προσπαθούσαν να ξαναχτίσουν την πόλη και ο αδερφός του Νίκος τον ακολούθησε σύντομα. Μέχρι το 1961 η επιχείρησή του είχε εξελιχθεί στο ν απουλάει όλων των ειδών τα υλικά. Ένας τρίτος αδερφός, ο Μπάμπης, ήταν ήδη απασχολημένος κερδίζοντας χρήματα βάφοντας τα νεόχτιστα κτήρια. Γύρω στα 16 χρόνια μετά, το 1977, τα τρία αδέρφια αποφάσισαν να μαζέψουν τους πόρους τους και να αγοράσουν ένα κομμάαι γης κοντά στη θάλασσα, όπου προηγουμένως υπήρχε ένα απλό οινοποιείο, στη γειτονιά των Δεμπονεράτων, με το σκοπό να φτιαχτεί ένα ξενοδοχείο. Το 1978 τα θεμέλια φτιάχτηκαν και το ξενοδοχείο Summery άρχισε να σχηματίζεται. Μετά από σκέψη, το όνομα του ξενοδοχείου (που ήταν ιδέα ενός από τις κόρες του Σπύρου, η 13χρονη Ιωάννα) έγινε επιτέλους αποδεκτό από τον ΕΟΤ. Το Summery πρώτα άνοιξε τις πόρτες του το 1981 και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που είχε μπάνια μέσα στα δωμάτια στην περιοχή!


Ορόσημα, από την Ιωάννα (Γιάννα) Φαρακλού, συνιδιοκτήτρια του Ξενοδοχείου Summery


Αρχικά το Summery χτίστηκε με 56 υπνοδωμάτια, αλλά το 1981 προστέθηκαν ακόμα 18, οπότε συνολικά υπήρχαν 74 δωμάτια, 4 από τα οποία ήταν οικογενειακά και 1 είναι ένα οικογενειακό και προσβάσιμο από ΑΜΕΑ. Όλο αυτόν τον καιρό και δίχως να χάνει την αυθεντικότητά του, το ξενοδοχείο έχει επανασχεδιαστεί πολλές φορές από τότε που άνοιξε τις πόρτες του. Το 1998 ανεξάρτητες μονάδες κλιματιστικών, μίνι ψυγεία και χρηματοκιβώτια εγκαταστάθηκαν σε κάθε δωμάτιο. Το 2011 το εξωτερικό του κτηρίου μονώθηκε θερμικά και ένα δίκτυο Wi-Fi προστέθηκε για να επιτρέπει πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλα τα δωμάτια και την γύρω περιοχή. Μετά το σεισμό του 2014 το ξενοδοχείο ενισχύθηκε με γρανίτη, ένα υλικό που χρησιμοποιείται συχνά για τούνελ, για να διαβεβαιώσουν την ασφάλεια των επισκεπτών τους ακόμα και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, και το 2021 μία σκάλα διαφυγής προστέθηκε για την ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια του ξενοδοχείου και των επισκεπτών του . Το 2021 σηματοδότησε επίσης την 40η επέτειο του Hotel Summery. Αν και πέθαναν δύο θείοι μας, ο πατέρας μας ο Σπύρος, η αδερφή μου η Τιτίκα και εγώ εξακολουθούμε να διαχειριζόμαστε την οικογενειακή επιχείρηση με αγάπη και φροντίδα.


Μελλοντικά σχέδια από την Τιτίκα Φαρακλού, συνιδιοκτήτρια και Γενική Διευθύντρια του ξενοδοχείου Summery


Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι ατελείωτα και θα θέλαμε το ξενοδοχείο μας να είναι πλήρως ανακαινισμένο και υψηλής ποιότητας, αλλά πάνω από όλα δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία των επισκεπτών μας και την ασφάλειά τους, επομένως μια δεύτερη σκάλα εκκένωσης είναι μεταξύ των πρώτων πραγμάτων στα οποία θα επενδύσουμε. Είμαστε περήφανοι για το πώς χειριστήκαμε τον COVID-19 και πώς τηρήσαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σκοπεύουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Θέλουμε επίσης να είμαστε όσο το δυνατόν πιο οικολογικοί, οπότε έχοντας μία ρεσεψιόν χωρίς χαρτί και πίσω γραφείο, ανακύκλωση, προσβασιμότητα, κοπή κατανάλωση ενέργειας και νερού και ενεργειακά αποδοτική, ενώ προσφέρει οικονομικές, καλής ποιότητας διακοπές, είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν περισσότερο και την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Η τέχνη και η ομορφιά είναι το προσωπικό μου πάθος και θα ήθελα να είναι παρόντες σε κάθε δωμάτιο, σε κάθε γωνιά του ξενοδοχείου, ως μέσο για να αναδείξουμε τη φύση και τις παραδόσεις του όμορφού μας νησιού