ΤΙΤΙΚΑ ΦΑΡΑΚΛΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Η Τιτίκα Φαρακλού είναι μια βραβευμένη καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο νησί της Κεφαλονιάς στην Ελλάδα.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει επίσης μάθει 6 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ρωσικά).

Οι πίνακές της έχουν κερδίσει αναγνώριση σε διαγωνισμούς καλλιτεχνών (και τοπικούς και διεθνείς) και έχουν εκδοθεί σε διάφορα βιβλία και περιοδικά.

ΤΟ STATEMENT ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Έχοντας γεννηθεί σε νησί πάντα με τραβούσε η θάλασσα και οτιδήποτε σχετικό με αυτήν. Φυσικά, πολλοί από τους πίνακές μου έχουν εξελιχθεί γύρω από τη θαλασσινή θεματολογία.

Αγαπάω την θάλασσα και αντλώ τρομερή ευχαρίστηση ζωγραφίζοντάς την. Ιδιαίτερα απολαμβάνω τη διαφάνεια των ρηχών νερών, τα διαστρεβλωμένα σχέδια των βότσαλων και τις αντανακλάσεις του φωτός πάνω στην επιφάνεια του νερού. Μαγεύομαι από τον τρόπο με τον οποίο ο ήλιος παίζει με τα κύματα,
προκαλώντας ατελείωτες αντανακλάσεις και διαθλάσεις στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι πρόκληση και απόλαυση να καταγράφεις τα μοτίβα και τις αστραφτερές κινήσεις πριν εξαφανιστούν.
Με γοητεύει επίσης η αλληλεπίδραση φωτός και νερού. Οδηγούμαι από μια παρόρμηση να εκφράσω πώς νιώθω για τον κόσμο και διαπιστώνω ότι η ζωγραφική της θάλασσας και του νερού έχει άπειρες οπτικές δυνατότητες. Βρίσκω τη λάμψη του φωτός στο νερό υπνωτική και λατρεύω τον τρόπο που μέσα από τη ζωγραφική μου μπορώ να εκφράσω μια σειρά από διαφορετικές διαθέσεις.
Πολλή έμπνευσή μου προέρχεται επίσης από το μαγευτικό τοπίο του νησιού μου, τον λαμπερό ήλιο της Ελλάδας, τις σφοδρές καταιγίδες, τα παλιά σπίτια, τα ψαροχώρια και τα ερείπια, που προκαλούνται από το πέρασμα του χρόνου και από τη συχνή σεισμική δραστηριότητα του νησιού.
Το στυλ μου είναι σύγχρονο παραστατικό, βασισμένο σε κλασικές αξίες, αλλά με μοντέρνα προσέγγιση. Για μένα η τεχνική αριστεία είναι επιβεβλημένη με την έννοια ότι η ικανότητα του καλλιτέχνη πρέπει να ενισχύει τις ιδέες, τα νοήματα και τις έννοιες με τις οποίες φορτίζεται ένας πίνακας.
Έργο που έχει ως επίκεντρο το περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τεχνική για την επικοινωνία του περιεχομένου, δημιουργεί ισχυρά έργα τέχνης που δεν κουραζόμαστε ποτέ να βλέπουμε.